1. Home
 2. /
 3. Tips bij aanschaf

Koop uw zonnepanelen altijd bij een onafhankelijke leverancier!

Let bij aankoop op:

 1. Koop uw zonnepanelen bij een betrouwbare fabrikant en geen glas folie maar glas/glas. Glas/glas panelen zijn 4x sterker en er kan nooit vocht of lucht bij de zonnecellen komen. Na een jaar of wat, afhankelijk van de kwaliteit kunnen panelen van slechte kwaliteit in opbrengst terug gaan en soms zeer snel. Dit kan komen door microcracks, folieverkleuring en vocht en lucht bij de zonnecellen. Uiteindelijk moet u voor uw garantie naar de fabrikant. Als u een nieuwe auto koopt geeft ook het merk de garantie en niet de dealer.
 2. Ga in zee met een betrouwbare installateur en zijn leverancier/ fabrikant. Juridisch gezien is de importeur ook fabrikant, waardoor u na 10 jaar voor verrassingen kunt komen te staan. Bij ons bent u rechtstreeks bij de fabrikant, waardoor u bij wijze van spreken niet naar China hoeft om uw garantie te krijgen. Garantie geven is niet altijd garantie nakomen.
 3. Zorg dat uw garanties afgezekerd zijn d.m.v. een certificaat of een ander bewijs. Vaak wordt 25 jaar opbrengstgarantie gegeven, wat niet zo veel voorsteld, en maar 10 jaar productgarantie. Als er na 10 jaar wat gebeurd, heeft u vaak het nakijken.
 4. Vergewis u ervan waar de panelen werkelijk geproduceerd zijn. (bijvoorbeeld: Canadian solar zonnepanelen komen niet uit Canada, maar uit China)
 5. Ga voor Europees fabrikaat voor zowel de zonnepanelen als de omvormer. Kwalitatief gezien is dat de beste keus.
 6. Ga voor een gedegen en gekeurd geschroefd bevestigingssysteem met 25 jaar garantie. Dus geen beugels die achter de panlat gehaakt worden.
 7. Er zijn 230 merken omvormers. Ga ook hier voor kwaliteit. SMA, ABB  en Power Edge zijn betrouwbare merken die hun kwaliteiten al lang bewezen hebben. Een meerprijs zit hem niet in de marge, maar in de kwaliteit.
 8. Ga voor de nieuwste ontwikkelingen. Op dit moment zijn dit de glas/glas panelen waarbij de zonnecellen gelamineerd zitten tussen twee glasplaten. Vocht is hiermee uitgesloten.


Wat zijn de oorzaken dat de opbrengst/ kwaliteit van een paneel achteruit gaat?

 • Slechte zonnecellen. Zonnecellen zijn gemaakt van selicium (kwartszand) en dus een natuurproduct. Ze kunnen onzichtbare breuken en barstjes vertonen, zgn. microcracks, die op den duur versneld de opbrengst doen dalen omdat de kleine electrodes door weersinvloeden kapot getrokken worden. A-kwaliteit zonnecellen en een flashlijst zijn hier belangrijk.
 • De kunststoffolie aan de achterkant wordt na 25 jaar, of eerder naar gelang de kwaliteit, poreus waardoor er vocht en lucht bij de zonnecellen kan komen en dan gaan ze kapot. Oplossing:  glas/glas panelen. Hier zitten de zonnecellen gelamineerd tussen twee glasplaten.
 • Slechte lijmfolie. De lijmfolie, waar de zonnecellen tussen zitten kan na verloop van tijd verkleuren waardoor de panelen er smoezelig en bruin uit zien (hierdoor krijgt de zonnecel een zonnebril op waardoor hij minder opbrengst gaat geven). Vergewis u van een MVA zonnefolie.
 • Een omvormer van inferieure kwaliteit
 • Kabels die niet ongedierte-bestendig zijn
 • Over het algemeen: houd u verre van Aziatische Zonnepanelen. Kwaliteit en zeker garantie zijn vaak niet gewaarborgd. Als u een mankement heeft aan uw installatie moet u dan naar China om uw garantie op te eisen. Dat wordt een moeilijk verhaal.


Hoe werkt een solarpanel?

Schrikt u ook regelmatig van uw energierekening? Dan bieden wij u nu de kans om er wat aan te doen. Door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van uw huis, garage of schuur kunt u uw eigen elektriciteit opwekken. De zon die op de panelen schijnt wekt een spanning op die na het omzetten door een zogenaamde “Inverter” kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Uit de inverter komt een elektriciteitskabel die u in het stopcontact steekt of, bij meer dan 8 zonnepanelen, worden deze rechtstreeks in uw meterkast aangesloten.


Ga wel overwogen te werk en ga niet meteen voor het goedkoopste. Vaak zijn het kleine zonnepanelen en met een kwaliteit die danig te wensen over laat. Kies voor gerenomeerde merken die hun sporen op dit gebied al lang verdiend hebben en die ook echt service verlenen en 30 jaar productgarantie geven i.p.v. bijvoorbeeld 10 jaar.

Merken zonnepanelen: